TAGO Architects’ten Sharjah’a Kentsel Dönüşüm Projesi

İstanbul merkez ofisinin haricinde  Tokyo,  Bükreş,  Kiev ve  Dubai’deki ofislerinde  Avrupa, Orta  Asya ve  Uzakdoğu’da projeler üreten Mimar Gökhan Aktan Altuğ önderliğindeki Tago Architects,  Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan 7 emirlikten biri olmakla beraber, üçüncü en büyük ve kalabalık kenti olan Sharjah’ta 75.000 m²’lik alanda uygulanacak olan bir projesine imza attı. 2020 senesinde inşaatına başlanacak olan projenin, tamamlandığında bünyesinde bulundurduğu açık ve yarı açık toplumsal alanlar, konutlar, ticari fonksiyonlu alanlar ve eğitim yapıları ile, bölgenin endüstri merkezi Sharjah’ın gelişimine mühim katkılar sağlaması hedefleniyor.

Mevcut durumda niteliksiz endüstri yapılarının, konutların ve ufak ticari birimlerin bulunmuş olduğu, toplam 4 adada, 75.000 m² ‘nin üstünde tasarlanan projesi, masterplan emek vermesi ve mimari avan projelerinin tasarımını içeriyor.

Tago Architects’in ilk olarak, adaların kendi içindeki dağılımlarını ve fonksiyonlarını ele almış olduğu projenin mühim unsurlarından önde gelen eğitim fonksiyonunu oluşturan 2 tane eğitim yapısının konumlandırılması, detaylı ve büyük alanlar kaplayan yapılar olmaları sebebiyle öncelik kazanmış. Eğitim yapılarının haricinde kalan alanlara ise konut ve ticari birimler yerleştirilmiş. Proje kapsamında, T şeklindeki ana hatların üstünde yer edinen yaya geçitlerinin, alt geçitlerin ve trafik ışıklarının konumlarına kadar incelen özellikte bir planlama emek vermesi yapılmış.

Proje kapsamında tasarlanan , kent planına gore köşelerde geriye çekilerek ufak ölçekte meydanlar oluşturulmuş. Böylece planlı bir halde gridal olarak gelişmesi istenen şehir yapısına uyulmuş. Coğrafi ve kültürel verilerin ana tasarım kriterlerinden biri olduğu projede AVM yapısının üstü kapatılarak kontrollü bir iç bahçe yaratılmış. Mahremiyetin sağlanması için bahçe kotu konut kotundan 1,5 metre aşağıya çekilmiş. İç bahçe iki parçalı bir paravanla ayrılarak ve iki tane havuz kullanılarak bayanlar ve erkekler için ayrı alanlar oluşturulmuş. Merkezde bir meydan oluşturularak toplumsal alan ihtiyacı karşılanmış.

Proje, bölgenin oldukça sıcak ve güneşli iklim koşullarına uygun olarak tasarlanmış. Masterplanda, bilhassa yaya yolları üstünde dar sokaklar oluşturularak organik ventilasyon sağlanmış. Cephede kullanılan GRC kaplama malzemesi, değiştirilebilir olmasıyla cephede yıl süresince sıcak hava ve güneşe maruz kalmaktan dolayı oluşacak hasarların giderilmesi için iyi bir çözüm olmuş. Cephe tasarımında konforlu iç mekanların önemsendiği, oldukça saydam olmayan bir yaklaşım benimsenmiş. Ticari alanlara yerleştirilen arkatlar ile de gölge alanlar oluşturulularak gün içinde hareketli sokaklar hedeflenmiş.


Son Dakika
» Güncel
» Haber  
  Haber Yayın Tarihi : 10.10.2017 14:18:00 Bültenler

Bir önceki haberimiz olan Bu proje dönüşüm için tam bir örnek başlıklı haberimizde , Eyüp ve Gaziosmanpaşa hakkında bilgiler verilmektedir.


Yukarı